De Wereld volgens De Wachter

Diagnose? We leven in borderline times. Zijn met z’n allen zoekende.
Antwoord? Help me zoeken, maar ik kies resoluut voor de liefde.

Dirk De Wachter is psychiater en gaat sinds jaar en dag beroepsmatig om met de (zwaar) ‘gekwetste’ medemens. Vanuit zijn ervaring schreef hij de bestseller Borderline Times waarin hij de symptomen van onze huidige tijd kadert in de diagnose van de gelijknamige psychische aandoening, borderline dus, of vrij ver-taald: zich aan de rand bevinden; aan de grens van ‘het normale’. De reden voor deze veralgemenende diagnose? Niet alleen zijn gehavende patiënten maar wij allen zijn steeds vaker het spoor bijster en zoekende. We verdwalen in de virtuele realiteit van het internet, raken in een nochtans steeds drukker bevolkte wereld steeds geïsoleerder, hebben steeds vaker behoefte aan psychische zorg en steeds meer mensen krijgen een aandoeningslabel opgespeld, m.a.w. de ‘normaliteit’ staat onder druk. Zullen we bezwijken aan vereenzaming? Kan de gemeenschap ons als individu nog dragen? Zetten we zo hard in op onszelf en niet meer op de ander, dat we uiteindelijk wel tegen onszelf en ons onvermogen om alles alleen te dragen aan moeten lopen? Immers, het leven is vreugde, maar al evenzeer pijn. En wat is het antwoord dan? Waarop mogen wij hopen? Waaraan moe-ten wij werken? Dirk De Wachter aarzelt niet: de Liefde, maar dan met een grote L. De Ander dragen, daar gaat het om.

Ik ben vader van Julie, Astrid en Lucas. Ze scharnieren in leeftijd rond de dertig en lopen elk hun eigen (en erg verschillend) pad. Drie zielen. Drie werelden. Drie visies. Ik kijk er soms met verwondering naar.
Mijn vrouw is Katrien, was 25 jaar lang (zorg)juf maar fladdert sinds 2016 gezellig rond in Mus in een Plas, haar contente geschenkenwinkel, in hartje Gent, Serpentstraat.
En zelf ben ik therapeut en schrijf ik graag, vandaar een blogje. Veel meer is dat niet. Want: brevity is the soul of wit.
Mijn ziel lees je hier elders.

Alsdelentewil.be – deze cursiefjes hebben geen enkele link met bestaande personen, maar zijn louter literaire vertalingen van therapeutische inzichten
(Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten, aangehaalde voorbeelden of namen van personen berust dan ook op louter toeval.)

Als de lente wil

zorg voor mensen

Door het klikken op Verzenden, ga ik akkoord dat mijn persoonsgegevens verwerkt worden conform het privacybeleid van deze website. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. De Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.